Menu
menu

Terugblik een van de eerste exposities van Joëlle :).

Van 27 januari tot en met half mei is in Museum Spakenburg de tentoonstelling ‘Ik en wij: voetbal’ te zien. Een tentoonstelling over de plaatselijke voetbal in al haar facetten.

Het dorp van de voetbal
Bunschoten-Spakenburg is niet alleen het dorp van klederdracht en visserij, maar staat daarnaast bekend om z’n voetbaltraditie. In het dorp zijn drie clubs: SV Spakenburg (blauw), IJsselmeervogels (rood) en VV Eemdijk (groen). De eerste twee clubs genieten landelijke bekendheid en beconcurreren elkaar op het hoogste amateurniveau. Als ze tijdens de derby tegen elkaar spelen is heel het dorp erbij betrokken.

Historie
Zowel IJsselmeervogels als SV Spakenburg werden in de jaren dertig opgericht. In de tentoonstelling is te zien hoe beide clubs zich ontwikkelden. In de beginperiode werd op zaterdagmiddag, na een week hard werken gevoetbald en betaalden spelers contributie. Tegenwoordig voetballen in het eerste elftal nauwelijks nog ‘eigen jongens’ en worden de spelers betaald.

‘Bij mij thuis zijn alleen de ketchup en de curry rood’
Voetbal is emotie. Want wanneer ben je nu van de rooien of van de blauwen? Hoe regel je het als echtpaar als de man blauw is en de vrouw rood, of omgekeerd? In de tentoonstelling wordt aan de hand van foto’s, filmfragmenten en gevleugelde uitspraken een beeld geschetst van de voetbalcultuur

Zelf aan de knoppen
Na het zien van de tentoonstelling kunnen bezoeekers ook zelf in actie komen. Bij een tafelvoetbalspel kunnen ze de derby tussen SV Spakenburg en IJsselmeervogels naspelen. Voetbal in Bunschoten Spakenburg is immers willen winnen!
Voor een indruk van de tentoonstelling zie

http://www.rtvutrecht.nl/nieuws/418016/tentoonstelling-over-spakenburgse-vissersderby.html

The winners with the fans.
The winners with the fans.